Dzisiaj gotowaliśmy wspólnie barszcz czerwony na klasową wigilię.
Obieraliśmy warzywa, kroiliśmy je, dodawaliśmy aromatyczne przyprawy
i...wyszedł cudownie smaczny, pachnący świętami barszcz. Uszka do niego
już wprawdzie były kupione w sklepie, ale na ich zrobienie nie mieliśmy
po prostu czasu. Za to barszcz ugotowaliśmy po prostu PYSZNY!!!
Nasz klasowy barszczyk |
Przepis na Barszczyk klasy III
(na około 3 litry barszczu)
Składniki: 5-6 średniej wielkości buraków czerwonych, 2-3 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora, selera, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarna pieprzu, 2-3 liście liścia laurowego,5 dużych ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki majeranku, średniej wielkości jabłko, sok z cytryny, 2-3 goździki, 1/2 łyżeczki soli, wegeta, kostka rosołowa, sok z buraków (najlepiej firmy "Krakus").
Wykonanie:
- Do gotującego się wywaru dodać goździki i jabłko.
- Przykręcić ogień, dodać sok z buraków i z cytryny.
- Do zupy dodać 1-2 ząbki przeciśniętego czosnku.
- Doprawić majerankiem.
- Do wody wrzucić liść, ziele angielskie, wegetę, kostkę rosołową, warzywa, czosnek, pieprz, sól i zagotować.
- Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Do barszczu można jeszcze dodać suszone grzyby (ok. 2 garści) i suszone śliwki (ok. 3-4 sztuk) - będzie miał wtedy bardziej szlachetny i wigilijny zapach i smak.
Podczas, gdy nasz barszcz gotował się, my śpiewaliśmy kolędy. Na koniec naszej wigilii klasowej złożyliśmy sobie życzenia. A jutro...szkolna wigilia i nasz góralski występ kolędowy.
Świąteczne życzenia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz