2012-12-19

Wigilijny barszcz

Dzisiaj gotowaliśmy wspólnie barszcz czerwony na klasową wigilię. Obieraliśmy warzywa, kroiliśmy je, dodawaliśmy aromatyczne przyprawy i...wyszedł cudownie smaczny, pachnący świętami barszcz. Uszka do niego już wprawdzie były kupione w sklepie, ale na ich zrobienie nie mieliśmy po prostu czasu. Za to barszcz ugotowaliśmy po prostu PYSZNY!!!


Nasz klasowy barszczyk




Przepis na Barszczyk klasy III

(na około 3 litry barszczu)
Składniki: 5-6 średniej wielkości buraków czerwonych, 2-3 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora, selera, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarna pieprzu, 2-3 liście liścia laurowego,5 dużych ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki majeranku, średniej wielkości jabłko, sok z cytryny, 2-3 goździki, 1/2 łyżeczki soli, wegeta, kostka rosołowa, sok z buraków  (najlepiej firmy "Krakus").
Wykonanie: 
  1. Do gotującego się  wywaru dodać goździki i jabłko.
  2. Przykręcić ogień, dodać sok z buraków i z cytryny. 
  3. Do zupy dodać 1-2 ząbki przeciśniętego czosnku.
  4. Doprawić majerankiem. 
  5. Do wody wrzucić liść, ziele angielskie, wegetę, kostkę rosołową, warzywa, czosnek, pieprz, sól i zagotować.
  6. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Podawać można z uszkami, grzankami lub pasztecikami. 
Do barszczu można jeszcze dodać suszone grzyby (ok. 2 garści) i suszone śliwki (ok. 3-4 sztuk) - będzie miał wtedy bardziej szlachetny i wigilijny zapach i smak. 

Podczas, gdy nasz barszcz gotował się, my śpiewaliśmy kolędy. Na koniec naszej wigilii klasowej złożyliśmy sobie życzenia. A jutro...szkolna wigilia i nasz góralski występ kolędowy.

Świąteczne życzenia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz